donderdag 26 juli 2012

Retro, tweedehands, vintage, of is het ... loppis?

Loppis, loppis, loppis. Overal waar we reden in Zweden zagen we zelfgemaakte bordjes langs de weg met "loppis". We hadden uiteraard geen idee wat dit was, maar op den duur word je wel nieuwsgierig... Veel te laat begrepen we wat het nu eigenlijk was. Een loppis is een tweedehandsverkoop van allerlei spullen bij een privépersoon thuis. Er zijn ook heuse winkels bij. De voorlaatste dag in Zweden vonden we in een toeristisch bureau een hele gids met adresjes:Spijtig dat we er niet eerder bij stil stonden wat die loppis kon zijn...

Boekjes had ik ondertussen wel tweedehands op de kop kunnen tikken. Eentje in de bibliotheek van Fredericia over Deense tapijten. Ik vond het een beetje vreemd dat ze een boek over cultureel erfgoed zomaar in de verkoop plaatsten, maar ik was er blij mee :-)! Het was al uitgelezen voor we thuis waren.
Een ander kocht ik in het openluchtmuseum van Waldk√∂ping in Orebro. Een stad die ik zeker nooit zal vergeten dankzij ons avontuur met de lekke fietsband. In the middle of nowhere en de weg kwijt,... er zijn leukere vakantiesituaties te bedenken. Maar Orebro heeft dus een erg leuk en gezellig museum en bovendien nog gratis! Zeker de moeite als je er ooit in de buurt bent. De link naar het museum vind je hier: Openluchtmuseum Waldkoping
Ze hadden er heel wat leuke handwerkboeken. Mijn keuze viel op een weefboek, een techniek waarin ik ooit op de academie nog een poging waagde...

In Huskvarna bezochtten we het Huskvarnamuseum. Naaimachines, motoren, wasmachines, fietsen enz. enz. enz. Erg leuk om te zien. Vooral de retro-affiches waren top. Uiteraard heb ik er ook eentje meegebracht voor thuis op de creakamer.


En in de supergezellige winkeltjes vonden we de leukste retrokaartjes:


Enkele fotootjes van het museum in Huskvarna:

En de allerlaatste dag in Denemarken, in Haderslev, passeerden we toevallig langs een kringloopwinkel. En wat stond daar te wachten op ons???? Een echte Huskvarna-naaimachine. Voor 7 euro echt een koopje lijkt me. De machine was defect volgens de winkel, maar onze superman heeft het ondertussen netjes hersteld en we kunnen volop naaien!
Behalve de tweedehandsboeken kocht ik ook heel wat Deense en Zweedse haakboeken. Maar daarover later weer meer.

2 opmerkingen:

  1. Wauuwww die Husqvarna! Supercool! Dat museum trouwens ook. Ja, jammer dat jullie maar laat wisten wat loppis was, je zou vast wel leuke koopjes kunnen doen hebben... next time!?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super dat museum en dat je dan op de koop toe nog zo'n naaimachine voor een prikje kon kopen vind ik helemaal geweldig. Wat een schat !

    BeantwoordenVerwijderen