donderdag 15 januari 2015

Stof voor durf-het-zelvers 2

Zoveel mooie naaiboeken zie je passeren. Maar er zijn er zo weinig met ook patronen voor iets oudere kinderen (+11). Ik was dan ook blij toen ik Stof voor durf-het-zelvers 2 inkeek. De dochters vonden enkele patronen echt de moeite en daarom ben ik het boek gaan kopen.
Het eerste kocht ik niet maar ik maakte er vorige zomer wel een tablethoes uit:


Eerst heb ik een jurk gemaakt voor de jongste dochter. Op basis van haar afmetingen moest ik de grootste maat nemen (164). Normaal heeft ze niet zo'n grote maat, maar ik besloot het boek te volgen om te vermijden dat ik een te kleine jurk zou maken. De jurk bleek echter veel te groot uit te vallen! Dat was jammer want ik heb heel veel moeten aanpassen om het een beetje passend te krijgen. Hierdoor werd het er niet mooier op... Achteraf las ik dat er wel meer naaisters hetzelfde probleem hadden. Zij namen daarom voor het bovenste stuk een kleinere maat dan voor de rok. Als ik er nog eens aan begin, ga ik dat zeker ook doen. Uiteindelijk is het een draagbare, maar niet perfecte jurk geworden. De taille zit bij voorbeeld veel te laag.De oudste dochter houdt niet zo van jurken, maar wilde graag een sweater. Dat werd de tweede opdracht uit dit boek. Beide dochters kozen een katoenen stof uit de kast. Bij de Stoffenstraat in Kasterlee zochten we bijpassende sweaterstof. Klaar om aan de slag te gaan dus! Samen met Els van Koekje Haakje Maak je begon ik eraan. Het werd een gezellige naainamiddag!
Omdat ik vooraf gelezen had dat de trui nogal kort uitviel volgens het patroon, deed ik er 8 cm bij. Voor de oudste dochter bleek dit maar net lang genoeg te zijn.
Voor de eerste trui verstevigde ik de katoenen panden zoals beschreven in het boek. Ik vond dit echter veel te stijf uitvallen. Daarom liet ik bij de tweede trui de versteviging weg en dat was veel beter. Ik bracht enkel versteviging aan, daar waar de kamsnaps zitten.
De truien vielen zeker in de smaak bij de dochters en vriendinnetjes. 
Het boek bevat leuke patronen, maar vraagt toch al wat naai-achtergrond om ermee aan de slag te kunnen. Alles lijkt altijd makkelijker dan het in werkelijkheid is. Niet alles wordt heel gedetailleerd uitgelegd. Heb je nog maar weinig naai-ervaring, dan kan je wel eens vastlopen denk ik.

4 opmerkingen:

  1. De truien zijn heel mooi ! Nu we de smaak te pakken hebben, mogen er nog volgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wow! Ik vind het echt allemaal even mooi! Groetjes, Lotte

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is inderdaad een boek waar je de nodige ervaring bij moet hebben, maar waar je wel heel fijn mee kan combineren. De truien zijn in elk geval héél mooi. Ik zorg altijd dat ik een passend kledingstuk bij de hand heb en leg dit eerst op de getekende patronen om te zien of het wel gaat passen.

    BeantwoordenVerwijderen